Friday, 8 March 2013

Kelebihan Al-Mulk

Kelebihan Surah Al-Mulk Ada diceritakan dalam Al-Quran melalui maksud surah Al-Mulk tetapi diterjemahkan daripada "Kitab Khasful Ghummah" bahawa seorang yg beramal dengan Surah Al-Mulk..
Bila tiba kematian dia, terus datang malaikat untuk menyoal..
sebelum sempat menyoal, surah Al-Mulk bercucuran keluar memenuhi wajah si mati..
malaikat berkata 
"Ya ahlul kitab..aku kenal kamu..kamu Al-Mulk..kenapa kamu datang ke sini?" 
Seraya Al-Mulk menjawab 
"Wahai malaikat, sepanjang manusia ini hidup, dia beramal dengan aku..Aku sebati di dalam kerongkang manusia ini..maka hadir aku ini untuk menghalang kamu dari menghukum manusia ini." 
Malaikat menjawab, 
"Wahai Al-Mulk, tidak boleh menghalang tugas kami." 
 Lantas Surah Al-Mulk datang kepada Allah. 
"Wahai Allah..aku adalah kitab-Mu..aku mahu melindungi manusia itu..jika Engkau tidak mengizinkan, buanglah aku (Al-Mulk) dari Al-Quran MU.."
 Maka Allah memberi keizinan kepada Al-Mulk..terus Al-Mulk kembali kepada manusia di kubur tersebut. Sesampai di kubur, kelihatan malaikat menghampiri manusia. 
Al-Mulk menjerit dengan gerunnya, 
"Ya malaikat! Pergi kau dari sini! Aku telah mendapat kebenaran daripada Allah!! (Malaikat terkejut dan pergi sepantas yang mungkin) aku akn menjaga manusia ini sehingga kiamat. Aku tidak sanggup membiarkan manusia ini kesunyian kesorangan di dlm kubur. Biarlah aku menjadi teman dia sehingga di bangkitkan kelak." 

*Nabi Muhammad berjanji sesiapa yg beramal Surah Al-Mulk akan terhindar daripa siksa kubur..wallahualam... 
Rasulullah SAW bersabda:
 “Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai penganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.”

Subhanallah...........

No comments:

Post a Comment