Thursday, 13 September 2012

Peristiwa December 18

Assalamualaikum.....
Hari ni nak citer pasal satu peristiwa kat FB la...
Satu hari ni kan, awal pagi lagi, ade la kluar chatboard, tanye khabar....Dye punye tulisan semuanye huruf besar.... Bedebar jugak bace.. Hahaha.. Pastu kan, lpas tanye duduk kat mane, umur brape, dye tanye la..
"kenapa x tutup dahi tu"
Saye jawab la dahi tu bukan aurat yg wajib ditutup...
Pastu dye nk jugak bukti yg dahi tu x wajib ditutup.. saye pon suruh la dye search je kat internet.. dye cakap kat internet x betol ~!
haish... cari la jugak.....
pastu ade la hadis ni, saye bg kat dye..

 "Asma' binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yg tipis.
Sabda Rasulullah: ''Wahai Asma'! Sesungguhnya gadis yg tlah didatangi haid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja'' 
(Riwayat Muslim dan Bukhari) 

Pastu dye tanye pulak hadis ni sohih ke x... haish... makin pening dibuatnye... Pegi la jugak c/p dkat group2.. Ade yg komen sohih, ade yg komen x sohih... Mane satu ni?
Then, ade la sorang akak ni komen, suruh tgok post lame dye..
Saye pon c/p la post tu kat wall, with-(ramai jugak la, skali dgan org yg ckap dahi tu wajib ditutup)
Lepas bnyak bbalas komen, org tu senyap je....
Xpela, dye malas nk bbahas lagi kot...
Stop smpai situ..

Mase kat skolah, saye print la post tu, saye tanye la ustaz2, sbb ustazah sibuk...
ustaz2 tu pon bincang la sesama mereka.. Esokan harinye, saye pegi balik jumpe ustz tu, name dye Ustaz Megat.. dye pon terang la satu2 pasal artikel tu... Oo.. Baru la saye faham... Aurat adalah seluruh tubuh badan.. yg jadi longgar ckit disebabkan manusia skarang bekerjaya, belajar... Kalau kerja,tutup seluruh badan, camne nk keje kan.. Mmg la x mustahil,tapi susah ckit la kan... Hmm, kirenye, Org yg saye chat tu dye dah salah faham la....
Haha.. nak menangis mase chat dgan dye.. Dahtu, dye asyik push je... Dahla laptop asyik terpadam.. Ujian semua tu kan?

No comments:

Post a Comment