Friday, 25 January 2013

Puasa Pada Hari Jumaat

Di dalam mahzab Syafie, hukum berpuasa sunat pada hari Jumaat tanpa disertakan puasa sunat pada hari Khamis atau tidak disertakan puasa sunat pada hari Sabtu adalah makruh.

Dari Muhammad bin Abbad bin Ja’far, “Aku pernah bertanya kepada Jabir: Adakah Nabi melarang berpuasa sunat pada hari Jumaat ? Jabir menjawab: Ya." (HR Muslim).

Dari Juwairiah, “Bahawa Rasulullah SAW masuk kepada saya pada hari Jumaat sedang saya berpuasa. Maka sabdanya: “Adakah engkau sudah berpuasa kelmarin? Saya menjawab: Tidak. Sabdanya: Adakah engkau akan berpuasa esok? Saya menjawab: Tidak. Baginda bersabda: Hendaklah engkau berbuka.” (HR Bukhari)

Nabi bersabda, “Hari Jumaat itu adalah hari Eid (hari raya), maka janganlah jadikan Eid kamu itu sebagai hari kamu berpuasa, kecuali kamu berpuasa sebelumnya atau sesudahnya.” (HR Ahmad)

Dari Abi Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kamu berpuasa pada Jumaat, kecuali bersama satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya". (HR Muslim).

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Hari ni dah nak balik asrama :(

Hmm... Mintak2 Allah permudahkan utk mnuntut ilmu.. Alhamdulillah.. Skarang ni dah ade ckit rase seronok blajar.. Walaupun ckit, kene ade jugak kan? Mintak2 la perasaan seronok blajar ni kekal dan semakin btambah..
Ha! Ade ustaz ni bg satu doa kat saye,

''اللهم ارزقنا الاستقامة''

'Ya Allah, Kau masukkanlah ke dalam diriku, Istiqamah..''

Istiqamah ni berterusan...Ustaz tu cakap lagi, kalau nak ilmu tu melekat je kat hati kite ni, semuanya nk kene beres.. Faham kan, maksud beres kat sini... Cthnye: Ade satu pinggan kotor, pastu, kite nak ke ltak nasi yg bersih tu atas pinggan kotor tu.. Mesti la xnak kan.. Pinggan tu diibaratkan hati kita..Nasi tu pulak ilmu.. 


Kalau kite rase malas, cepat2 tepis.. Lawan!! Macam nk naikkan layang2, nak kene lawan angin kan? Baru la boleh naik... Kalau ikut je angin tu, smpai ke mane entah dye bwak pergi layang2 tu... Entah2 x naik lgsung.. Nah, angin ni macam nafsu kite la.. Kalau kite lawan, InsyaAllah bolehnye...


Hmm.. Lagi, ustz tu bgtau, perbuatan kite hari ni mnggambarkan iman kite stakat mane.. Kalau berborak x tentu pasal, duduk bergalak situ, bergalak sini, itula iman kite.. Stakat tu je iman kite.. Faham x mksud saye?? Xtau nk explain macam mane.. Hehe.. So, mulakan hari kite dgan perbuatan/amalan yg baik :)


Semua yg saye tulis ni adalah hasil dari perjumpaan saye dgan ustz tu.. Ustz tu kaunselor kat skolah saye... Tetibe je rase nk mintak pendapat... 

رب يسر ولا تعسر وتمم بخير
Ya Allah, permudahkan, jgan halangkan, semoga semuanya baik2 saje....


Wallahua'lam...



Photobucket

Thursday, 17 January 2013

Road to PMR~~


Bismillahirrahmanirrahim.... 

Lukisan ni, dilukis mase f3...
tetibe je datang idea nk lukis bnde camni, 
ni adalah perjalanan kitorang spanjang f3...
time saye n kawan saye lukis lukisan ni, kalau x silap, dalam waktu tdekat lpas bengkel geografi rasenye... KALAU X SILAP....
betol ke x entah.. hahahha.... 
kalau f3 tu, ok la, mase last pon boleh strugle lagi utk pmr.. tapi.. 
naik je f4... err... 
keje skolah, ya Allah, bnyak sangat...
terutama add math... huhu... add math oh add math..... 
hmm.. papepon, gmbar ni akan jadi kenangan saye dgan kawan saye tu, sbb dye dah nk pindah skolah.. :(